Пахлава медова (Кримська)

Опубліковано 28.09.2010 у рубриці Кулінарні витребеньки

Пахлава медова (Кримська)

Дуже полюбляю всілякі східні ласощі. Але, на жаль, в продажі у Львові їх не зустрічала. Особливо хочеться ПАХЛАВИ МЕДОВОЇ КРИМСЬКОЇ.

Виходи два: приготувати самій або з’їздити в Крим. Вибрала менш витратний варіант :)

Знайшла в інтернеті 2 варіанти рецептів тої самої “кримської пляжної пахлави”.

Варіант 1
Потрібно:
мука – 3 стакани + скільки візьме при розкочуванні
сметана (або мінеральна вода) – 1 стакан
цукор – 1ч.л. +1 стакан для сиропу
сіль – дрібка
вода – 2/3 стакана
олія – 0,5 пляшки
масло вершкове (комнатної температури) – 0,5 пачки
горілка – 3 ст. л.

Творчий процес:
Муку висипати в миску і зробити в ній поглиблення. Вилити в ямку сметану і горілку, кинути сіль і цукор. Перемішати. Після цього посипати стіл мукою і руками вимісити тісто до еластичності.

Ділимо тісто на 3-5 частин і розкочуємо кожну товщиною в 1 мм. Обрізаємо тісто до прямокутної форми. Всі прямокутники повинні бути однакові.

Вершковим маслом акуратно змащуємо перший корж, поверх нього кладемо наступний і теж змащуємо, закриваємо останнім.

Нарізуємо тісто смугами близько 5 см шириною, далі ці смуги нарізуємо під кутом і отримуємо ромби. У кожному ромбі робимо розріз посередині і вивертаємо в дірочку, що вийшла, гострий кут.

Олію добре розігріваємо в глибокому посуді. По черзі опускаємо туди шматочки тіста і обсмажуємо до золотистого кольору.

Попутно варимо сироп з 1 стакана цукру і 2/3 стакана води.

Обсмажену пахлаву купаємо в сиропі (можна просто полити!).

Подавати до столу краще з чаєм або кавою. Смачного!

DSC06000 Пахлава медова (Кримська)

Варіант 2
Потрібно:
мука – скільки візьме (близько 1 кг)
яйця – 2 шт
молоко – 1 стакан
масло вершкове – 50гр
сіль – дрібка
вода – 3 стакани
мед – 1 стакан
цукор – 1кг
олія – 0,5 л

Творчий процес:
Яйця добре розбити в суміші молока і стакана води, додати сіль. Поступово додати муку – тісто повинне вийти достатньо пружним. Дати тісту полежати хвилин 10-15, щоб не завітрилось прикрийте його рушником, і вимісити знову до еластичності.

Далі отримане тісто розкачуємо в тонкий (1мм) пласт. Пластину, що вийшла, не дуже щільно, але і не розхитано, скачуємо в рулет. Беремо гострий ніж і нарізуємо наш «рулет». Різати потрібно під кутом в 45 градусів на шматочки завтовшки біля 2см.

Потім наливаємо олію в глибоку сковороду, десь 1-2 см завглибшки. Добре розжарюємо і обсмажуємо в підготовлені шматочки тіста з обох боків до золотистого кольору. При обжарюванні шматочки рулету прочиняться, і вийде «та сама шаруватість»!

Для сиропу беремо воду, що залишилася, висипаємо в неї цукор, додаємо мед, добре розмішуємо, щоб все розчинилося, і варимо на дуже маленькому вогні, періодично помішуючи, щоб він не пригорів, до тих пір, поки рідина не піде бульбашками.

Знімаємо з вогню, в сироп, що вийшов, по черзі занурюємо всю пахлаву, після чого викладаємо її на блюдо. Подаючи до столу можна посипати пахлаву цукровою пудрою, горішками або прикрасити гілочкою м’яти.

Залиште коментар